Актуално


Начало : Актуално : SAS открива свой клон в България

SAS открива свой клон в България
14.04.2010


Американският разработчик на аналитичен бизнес софтуер SAS обяви, че планира да създаде свое официално поделение в България, като по този начин да засили присъствието си в страната. Това стана по време на провелия се в София SAS Forum, организиран от Saga Technology, чиито акцент бе върху оптимизирането на ресурсите и внедряването на иновативни технологии - стъпки от изключителна важност за всяка компания, която иска да се трансформира и да посрещне зараждащата се нова икономическа реалност. „Онези които се страхуват, най-вероятно ще изчезнат от пазара", заяви Марк Тор, директор „Глобални технологични практики" в SAS. 

По думите на Тор компаниите трябва не само да съкращават разходи и да се опитват да оцелеят по време на кризата, която вече трета година задушава развитието им, но и да мислят в перспектива - какво ще правят след края на рецесията. „Едно от основните неща, които трябва да бъдат осъзнати, е, че нещата се промениха из основи - поясни той. - Въпреки това обаче възможности за развитие винаги има и по всяка вероятност те са налице и в момента." С други думи, „утрешната" бизнес среда няма да е по-бедна откъм възможности, отколкото „вчерашната" и поради това компаниите трябва отсега да предвиждат кои стоки и услуги ще са интересни за клиентите и какъв ще бъде новият потребителски модел.

„По време на предишната криза половината от лидерите на пазара вече не бяха такива две години след края й - допълни Тор. - Грешката на повечето от тях беше, че възприеха прекалено защитна стратегия - намалиха броя на служителите, съкратиха бюджети, но не инвестираха в бъдещето." Той цитира и предвиждане на Gartner, според което над 35% от 5000 глобални компании няма да се справят в осъзнаването на това какво и точно къде трябва да бъде променено в бизнес модала им и съответно след 2012 г. вече няма да са сред лидерите. Според него компаниите трябва да акцентират изключително върху всичко онова, което би могло да им донесе печалби и лидерство занапред, а не само да се вглъбяват в спестявания. Важни са само онези процеси, които са критични за основния бизнес. И при тях в максимална степен трябва да бъдат използвани възможностите на ИТ. 
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени