Актуално


Начало : Актуално : Учебник по Facebook

Учебник по FacebookАвтор на статията: Божан Чипев
Източник: www.capital.bg


10 съвета как най-добре да се подготвите за момента, когато новият Timeline интерфейс ви бъде натрапен

7-дневен тестови период


Всички потребители разполагат с една седмица, в която могат да тестват функционалността на новия Facebook дизайн, преди социалната мрежа автоматично да се обнови. Между другото този период ВЕЧЕ тече. През тези седем дни вашият Timeline ще бъде видим единствено за вас, а приятелите ви ще виждат предишния облик на профилната ви страница. Преходният период изтича на 22 декември (четвъртък). След това профилът ви автоматично минава в Timeline режим.

"Обложката" е важна


Вашата "обложка" (cover photo) е основният начин да персонализирате личния си профил. Според новия облик на Facebook тя заема цялата страница по ширина и е около 20-пъти по-голяма от профилната ви снимка. Ползвайте това нововъведение, за да покажете на света какво е най-много ви вълнува – можете да ползвате пейзаж на любимото си място за почивка, снимка на свой близък човек или домашен любимец.

Лице в квадратче


С въвеждането на Timeline всички профилни снимки стандартно стават квадратни. Дори да зададете правоъгълно изображение, системата автоматично ще го оразмери и среже. Все пак запазвате възможността да нагласите коя част точно влиза в квадратчето чрез опцията Edit thumbnail.

Споделяне в миналото


Една от най-любопитните възможности на новите профилни страници е споделянето със задна дата. Вече на всяка снимка, статус и събитие освен място ще може да бъде зададена и дата. По този начин потребителите ще могат да напълнят своя Timeline с минали събития и да ги придружат с архивни фотоалбуми.

Хронологично и по важност

Споделеното съдържание на страницата ще продължи да бъде подредено в хронологичен ред. При пътуване "назад във времето" обаче Facebook ще избира сбор от най-важните събития (сприятелявания, статуси и снимки) през даден месец или година. Социалната мрежа прави това на базата на количеството интеракция, което сте имали с определен човек, количеството коментари, които дадена снимка е събрала, и броя харесвания. Ако сметнете, че алгоритъмът на Timeline е сбъркал при преценката си за важността на дадено събитие, винаги можете да намалите неговата важност ръчно, както и да го замените с нещо друго, което е било подминато.

Нищо ново и изненадващо

Противно на общата заблуда Timeline няма да започне автоматично да споделя нищо, което преди не е било зададено от потребителите. Всичко, което новият облик ще изведе наяве, са предходните статуси, линкове и снимки, които доброволно сте споделили в социалната мрежа. Една от основните идеи на новия дизайн е по-лесното намиране на тези стари съобщения и подреждането им по месец и година на публикуване.

Без промяна на настройките


Ако пък сте задали специални настройки за персонализация при споделянето на даден статус или снимка (например "само за приятели" или "приятели на приятели"), те няма да се променят с навлизането на Timeline. Все пак, ако смятате, че искате да промените достъпа до определени данни, най-добре е да направите това преди изтичането на тестовия период в четвъртък. Activity log Една от новите функционалности на Timeline е страницата

Activity log.

Тя ви позволява да проследите всичките си действия в социалната мрежа от деня, в който сте се регистрирали. Това е и най-лесният начин да наложите модераторски контрол върху споделеното съдържание. Страницата включва възможност за фини настройки на всеки коментар, like, статус и ново приятелство.

Само за вас

Ако искате определена снимка или друга информация да не бъде видима за никого, но не искате да я премахвате от своя Timeline, имате възможността да зададете настройки тя да бъде видима само за вас от настройките за поверителност.

Съпротивата е безсмислена

Дори и да сте сред тези потребители, които не са особено въодушевени от настъпващото обновяване на социалната мрежа, няма особен смисъл да се противите. На 22 декември Timeline ще превземе всички профилни страници и старият облик на Facebook ще остане завинаги в миналото. Затова най-добре посрещнете вълната от промени подготвени. Или пък, ако Timeline толкова ви дразни, просто закрийте своя профил.
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени