Актуално


Начало : Актуално : Уникалните длъжности - нова мода в ИТ индустрията

Уникалните длъжности - нова мода в ИТ индустрията



Отдавна всички знаят, че служителят на рецепцията се нарича "офис администратор", секретарката - "асистент на управителя" и т.н.

Напоследък обаче има бум от нови интересно звучащи наименования на длъжности, а ИТ индустрията е особено находчива, като допринася с титли от типа на Chief Inspiration Officer (главен директор по вдъхновението) и Director of Happiness (директор на щастието).


По темата за уникалните наименования на длъжности няма единомислие - за някои тя е просто повод за шега, но други считат, че новите позиции са необходими за да бъде реализиран потенциалът за ръст на техните компании.


За пророците и супер героите


Ако се съмнявате, че длъжностите Chief Inspiration Officer и Director of Happiness съществуват проверете с Google. Ще видите, че директор по вдъхновението има например в консултантска компания, базирана в Холандия. Ще попаднете и на редица публикации по темата “Как да стана Chief Inspiration Officer”.

Ако потърсите повече информация за позицията “директор на щастието”, ще научите, че всъщност тези ръководители са два вида – едните имат задачата да поддържат на високо ниво настроението (и производителността) в компанията, а другите отговарят за “щастието” на клиентите.

Valleywag (блог с клюки за компаниите от Силициевата долина), наскоро публикува още някои странните наименования на длъжности.

Например Дейвид Шинг, който представлява AOL във всевъзможни конференции, изказвайки се за най-новите тенденции в Web и давайки прогнози за бъдещето се е провъзгласил за Digital Prophet (т.е. цифров пророк). Всъщност, не е важно дали неговите пророчества ще се сбъднат - важното е AOL да бъде обект на интерес. Следва да признаем обаче, че стилът на обличане и поведение на Шинг напълно съответстват на уникалната му позиция. Черни лачени дрехи, очила в стил 70-те и прическа в стил Super Saiyan (според легендата Dragonball в мангата на Акира Ториама, веднъж на 1000 г. се появява Super Saiyan с изключителна мощ) - с всичко това, Шинг определено е уникалното лице на AOL.

Титли, които звучат странно, но ...

В eBay съществува длъжността Chief Curator (главен куратор). Буквално преведено от латински куратор означава, човек, който наблюдава хода на дадена работа. Доскоро позицията куратор се употребяваше най-вече за хора, които се грижат за съхраняване и излагане на сбирки от образци на културното наследство по музеи, изложения, библиотеки и др. Според wikipedia, кураторът е не просто технически организатор на изложба, музейна експозиция или арт-проект, но в известна степен е и съавтор, тъй като именно той определя актуалността на дадена тема и активно сътрудничи с авторите, като им помага да осъществят своите идеи.

В eBay служителят на тази позиция избира кои употребявани стоки, предлагани на търг да бъдат представени на началната страница на сайта. Изобщо, кураторството е гореща тема в днешния свят, който се върти около информацията. Ето защо, на тези, които умеят "да отделят зърното от плявата", се дават мениджърски заплати. Друга актуална тенденция в наименованията на длъжности е да се използва думата "евангелист". Вече има не малко на брой хора, които работят като "евангелист по иновациите", "технологичен евангелист" и т.н. Всъщност "евангелист" е друг начин за назоваване на служител, който се грижи за връзките на компанията с външния свят, но помислете си как се чувства, човек, който има среща със сътрудник от отдел връзки с обществеността и колко различно е да се проведе среща с "евангелист". За да бъде подходящ за позицията "евангелист", съответният служител трябва да бъде "роден лидер", така че убедително да проповядва "словото на компанията" пред потенциални инвеститори и клиенти.

И така, някои от имената на нови уникални позиции може да ви се виждат смешни, а някои интригуващи, но нещата се променят.

Например, преди десетина години много хора се чудеха какво означава блогър, а сега много хора се изявяват в този жанр. Възможно е след няколко години на всяка крачка да срещаме евангелисти и пророци.

Източник: CIO




Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени