Актуално


Начало : Актуално : ОСЕМ НАЧИНА ДА СЕ ОТКРОИТЕ КАТО ЛИДЕР - Източник: www.cio.bg

ОСЕМ НАЧИНА ДА СЕ ОТКРОИТЕ КАТО ЛИДЕР - Източник: www.cio.bgБъдете обективни и не се страхувайте да срещнете отпор...

Струва ли ви се понякога, че като мениджър нямате възможност да влияете на ситуацията? Мислите ли, че който и да заема вашата позиция, резултатът ще е същия?

Е, на всеки му хрумват такива мисли понякога. Особено, напоследък не е трудно човек да “падне духом”, но от друга страна, вие не случайно сте достигнали до позицията, която заемате.

Няколко ценни идеи, относно стила на поведение, който допринася за силни лидерски позиции дава нашумялата напоследък книга “Stand Out: The Groundbreaking New Strengths Assessment” (“Изявете се: Принципно нова оценка на силите”). Нейният автор Маркус Бъкингам ръководи консултантска компания, специализирана в областта на обучението и мениджмънта.

Ето някои от неговите основни препоръки:

1. Стремете се към определеност
Следвайте тези идеи, които имат отношение към работата на вашия екип. Не давайте неизпълними обещания на другите бизнес звена, за да не предизвиквате разочарование у тях.

2. Бъдете обективни
Изграждайте съжденията си на базата на данни и факти, а не в зависимост от личности и емоции. Така ще си спечелите репутацията на човек, чието мнение си струва да бъде взето предвид.

3. Когато срещате отпор
Съпротивата трябва да ви зарежда с енергия, а не да ви обезкуражава. Разглеждайте я като възможност да подготвите най-добрата презентация, да убедите другите в правилността на вашата позиция и да демонстрирате способността си да влияете на събитията.

4. Обвързвайте данните с целите, които си поставяте
Когато представяте идеите си не затрупвайте аудиторията с данни. Спрете се само на тези от тях, които ясно потвърждават необходимостта от действията, които вие считате за необходими.

5. Убедете тези, които вземат решенията
Опитите да убеждавате хора, които нямат пълномощия да решат даден въпрос, са безполезно пилеене на време и усилия.

6. Бъдете последователни

Приведете своите планове в съответствие с мисията на компанията. Това ще осигури подкрепа на вашите планове и проекти от страна на организацията.

7. Бъдете готови на всичко
При тази нагласа, когато настъпи времето да бъде оценено качеството на работата, вие ще прогнозирате резултата, вместо да се страхувате от него.

8. Изграждайте култура на отговорност

При осъществяването на предложени инициативи насърчавайте сътрудниците да формират взаимни очаквания, за да стимулирате спонтанно възникваща мотивация.

 

Източник: нашите приятели от CIO.BG
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени