Актуално


Начало : Актуално : Кои са 8-те типа ИТ личности, с които е интересно да се работи?

Кои са 8-те типа ИТ личности, с които е интересно да се работи?Попаднахме на нещо интересно и много забавно и бихме искали да го споделим с Вас:
 
"Сигурно можете да се сетите поне за няколко колеги-особняци, които правят интересен животът във вашия ИТ отдел. След като проведоха специална анкета, редакторите на InfoWorld (US) класифицират тези странни, но срещащи се навсякъде хора в 8 категории.

Вижте какви … и оставете коментар, ако се сетите за други...


 • ИТ личности от тип No. 1: “Празният костюм”
  Наети са за да осъществяват връзка между топ мениджмънта и техничарите, с които нито топ мениджмънтът, нито някой друг би искал да си има работа. Действат като посредници, когато в компанията има посещение на клиенти и се стремят да държат “отнесените ИТ-та” на безопасно растояние. Знаят наизуст повечето употребявани в ИТ терминологията абревиатури и владеят изкуството да кимат разбиращо по време на срещи, а след това да сърфират в Wikipedia за да разберат, какво са им говорили. Много вероятно е да имат степен MBA от съмнителен онлайн университет.


 • ИТ личности от тип No. 2: “Страшният системен администратор”
  Вашата компания не може без “Страшния системен администратор” и той (или тя) го знае. За щастие, този човек предпочита да се занимава с машините, отколкото с хора, така че можете да бъдете спокойни – Сисадминът ще посвещава на работоспособността на системата дори повече време отколкото е необходимо. Приятели? Кой има нужда от такива неща? За това “Слава Богу” има компютри. Но дано не ви се налага да опознаете “тъмната страна” на сисадмина – ще се окаже, че нямате достъп до никакви ресурси и приложения.


 • ИТ личности от тип No. 3: “Човекът – бариера”
  Няма значение какви идеи или проекти се обсъждат - “Човекът – бариера” казва винаги едно и също: “Това не може да стане”. След тези негови думи винаги следва подробен списък с причини и обяснения защо проектът е прекалено скъп, не носи почти никаква полза и не може да бъде осъществен в предвижданите срокове.


 • ИТ личности от тип No. 4: “Ядосаният от отдела по поддръжка”
  Назначен е за да “тича” от бюро на бюро и да попрявя компютрите на хора, които според него не заслужават никаква помощ. Ще направи, това, за което го помолите и нито на йота повече. Знае за компютрите повече от вас (това естествено се споменава при всеки разговор), но няма желание да споделя полезна информация (човек трябва да внимава на кого поверява интелигентни инструменти). • ИТ личности от тип No. 5: “Супергийк” (The Übergeek)
  Свръх интелигентен, неумолимо логичен и смущаващо антисоциален – ето такъв е този типичен представител на странните ИТ хора. За да го опишат, често използват абревиатурата INTJ (интровертен, интуитивен, мислещ, преценяващ - introverted, intuitive-thinking, and judging person). Ако е абсолютно необходимо един “супергийк” да комуникира със същества, с по-ниска интелигентност (например с вас), той (или тя) би предпочел това да стане по e-mail.


 • ИТ личности от тип No. 6: “Фенът на операционната система”
  Има само един верен път, и което е още по-важно – само една истинска операционна система. Всички, които не вярват в това са еретици и техните ИТ потребности ще бъдат игнорирани. Почти във всеки ИТ отдел има личности от тип No. 6 – понякога те са фенове на Windows, друг път на Linux или на Apple. Всеки разговор с тях завършва с дискусия защо “Единствената ОС” е несравнима – няма значение, ако “ТЯ” не се ползва във вашата компания.


 • ИТ личности от тип No. 7: “Обещаващият”
  Няма нещо, което този човек няма да ви каже, щом вижда че бихте искали да го чуете. Искате корпоративната информационна система да прави нещо, за което тя никога не е била проектирана? Няма проблем. Искате новата функционалност да е налице до 6 месеца? No. 7 ще ви каже, че 3 са достатъчни. Разбира се, че ще ви каже – той (или тя) не е човекът, който ще ви осигури тези неща – това си е работа на разработчиците. Закъснения, превишаване на бюджети, невъзможна функционалност – има си хора, които да се тревожат за тези неща.


 • ИТ личности от тип No. 8: “Сянката”
  Това не е мой проблем, това не е моя работа, това не е моя грешка - едва ли ще чуете друго от "Сянката", която хем заема част от пространството на ИТ отдела (както и част от фонда за работни заплати), хем не изпълва това пространство. Никой не знае какво точно прави "Сянката", най-вече защото тя (или той) се е превърнала в експерт по правенето на възможно най-малкото. С времето, на "Сянката" могат да бъдат възложени и мениджърски отговорности - тогава, тя се трансформира в тип No. 3: “Човекът – бариера”."


А може би има и други ...

Източник: CIO.bg
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени