Актуално


Начало : Актуално : Детектор на лъжата за социални медии разкрива онлайн слухове

Детектор на лъжата за социални медии разкрива онлайн слухове
21.02.2014


Детектор на лъжата за социални медии ще проверява онлайн слуховете, съобщава BBC. Системата ще анализира в реално време дали даден онлайн пост е истина. Тя също така ще идентифицира дали акаунтите в социалните медии са били създадени само за да разпространяват невярна информация. 

Целта е да се помогне на организациите, включително правителствени служби и спешна помощ, да отговарят по-ефективно на различни събития.

Проектът се поражда от изследване, базирано на използването на социалните медии по време на размириците в Лондон през 2011 г.

Данните, който ще бъдат анализирани, ще включват постове в Twitter, коментари в здравни форуми и публични коментари във Facebook.Според изследователите онлайн слуховете ще бъдат класифицирани в четири типа:

  • Спекулации – например дали лихвените проценти могат да се вдигат 
  • Противоречия – подобно на тези, възникнали около комбинираната ваксина за морбили, заушка и рубеола. 
  • Невярна информация - когато нещо невярно се разпространява неволно 
  • Дезинформация - когато невярна информация се разпространява с умисъл 


"Възникна идея след размириците през 2011-а, че социалните мрежи трябва да бъдат закрити с цел да се предотврати използването им от размирници за организиране", коментира д-р Калина Бончева, водещ изследовател в проекта в Университета на Шефилд. "Но социалните мрежи предоставят също така и полезна информация. Проблемът е, че всичко това се случва много бързо и ние не сме в състояние веднага да отделим истината от лъжата. Това прави трудно да се реагира на слуховете – например спешните служби да спрат една лъжа  с цел да успокоят ситуацията.”


Системата ще категоризира източниците на информация, определяйки тяхната достоверност. Категориите включват новинарски медии, журналисти, експерти, очевидци, публични фигури и ботове – акаунти, които автоматично генерират постове в социални медии.


Тя ще изследва също така акаунти за тяхната история или бекграунд в опит да идентифицира дали съответният акаунт е бил създаден само с цел да разпространява слухове. 


Разговорите в социалните мрежи ще бъдат изследвани, за да се види как те се развиват, и източниците ще бъдат проверявани, за да се установи дали информацията може да бъде проверена или отхвърлена. 


"Ще бъде анализиран само текст", коментира д-р Бончева. "Няма да правим анализ на изображения, така че няма да търсим дали дадена снимка е била променена – това е доста трудно в техническо отношение."


Резултатите от търсенията на системата ще бъдат изобразявани на “визуално табло”, така че потребителите да могат да видят дали даден слух се затвърждава. 


Първите резултати се очаква да бъдат готови в рамките на 18 месеца и ще бъдат тествани главно с групи журналисти и здравни професионалисти. 


"Трябва да видим какво работи и какво не и да видим дали сме постигнали точен баланс между автоматичния и човешкия анализ”, коментира д-р Бончева. 


Проектът, наречен на името на гръцката богиня на слуховете Фама, е с продължителност 3 години. Той се разработва от 5 университета – Шефилд, Уорик, Кингс Колидж Лондон, Саарланд в Германия и университета Modul във Виена. Четири компании също са включени в проекта - Atos, iHub, Ontotext и swissinfo.


В края на проекта се очаква да бъде произведен персонализиран инструмент за журналисти.

Източник: CIO
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени